GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

7 lucruri interesante despre Formula 1

Articol de GSP - Publicat joi, 16 mai 2024 15:08 / Actualizat joi, 16 mai 2024 15:08

Formula 1 se mândrește cu o bază de simpatizanți masivă la nivel global, cu milioane de fani care urmăresc cursele, participă la evenimente și se implică în social media. Este unul dintre cele mai urmărite sporturi cu motor din întreaga lume, iar febra Formulei 1 acaparează tot mai mult public pasionat.

Dacă nu știi prea multe detalii despre acest sport, însă urmărești cu plăcere cursele, iată câteva lucruri interesante, ce ți-ar putea întări perspectiva admirativă asupra acestui sport.

Armonia complexă dintre timp și viteză

Mașinile de F1 pot accelera de la 0 la 160 de kilometri pe oră în doar câteva secunde, demonstrând capacitățile remarcabile de viteză.

La fel de remarcabilă este și capacitatea lor de a decelera până la o oprire completă în 4 secunde. Acest lucru subliniază expertiza și acuratețea de care au nevoie piloții de F1. Aceștia se supun unor antrenamente riguroase, pentru a-și perfecționa abilitatea de a frâna eficient, în special atunci când manevrează monopostul în viraje bruște.

Totodată, constructorii auto își doresc să pătrundă în domeniu, deoarece au ocazia de a testa diverse tehnologii și de a se afirma. De exemplu, în 2008, în etapa de testare la Silverstone, Honda a fost prima echipă de F1 care a testat un sistem hibrid pe un circuit complet, după ce, în 1998, tehnologia hibrid de pe mașina McLaren a fost interzisă. 

Între 300 și 1.200 de membri într-o echipă

Deși mulți presupun că echipa este formată doar din doi șoferi și câțiva membri ai staff-ului, există, de fapt, între 300 și 1.200 de membri în fiecare echipă. 

În afară de cei doi piloți principali, fiecare echipă este formată din oameni precum directorul echipei, directorul tehnic, inginerii de cursă, mecanicii, inginerii aerodinamici, analiștii de date, strategii, managerii de echipă, echipa comercială și de marketing și personalul de sprijin.

Fiecare mașină este realizată din 80.000 de componente

Pentru asamblarea unei mașini de Formula 1, sunt montate aproximativ 80.000 de componente. Nu doar numărul lor este copleșitor, ci și faptul că poziționarea și reglarea lor necesită un nivel ridicat de precizie.

Fiecare dintre aceste componente joacă un rol important în funcționarea angrenajului, iar dacă nu este bine fixată, mașina poate să nu funcționeze corect. 

Totodată, mașinile pe care le conduc piloții de Formula 1 au până la 25 de butoane pe volan, care îi ajută să dețină controlul asupra fiecărui aspect al mașinii.

Un motor de F1 nu poate rula mai mult de cinci curse

Tehnica F1 prevede că un motor de F1 nu poate rezista mai mult de cinci curse, indiferent cât de sofisticat ar fi. Cu toate acestea, motoarele mașinilor de Formula 1 sunt neconvenționale, proiectate pentru a avea un nivel foarte ridicat de toleranță, astfel încât să funcționeze la maximum, chiar dacă pot rula doar cinci curse.

Statura medie este ideală pentru piloții de F1 

Mașinile de Formula 1 nu sunt proiectate pentru sportivii foarte înalți, ci pentru cei de 1,70 sau 1,80 m, astfel că piloții mai înalți vor avea o poziție sinuoasă.

În mod normal, genunchii ating partea superioară a mașinii, iar mâinile sunt foarte aproape de picioare. Așadar, poziția este destul de complicată, fiind  inconfortabilă pentru piloții înalți. Nu trebuie să fii un triatlonist sau un culturist, dar ai nevoie de o condiție fizică bună, de o statură medie și de forță.

Animale pe pistă aproape în fiecare sezon

Numeroase vietăți mari și mici au onorat cu prezența lor circuitele Grand Prix-urilor, de-a lungul timpului. Aproape în fiecare sezon în Formula 1, reprezentanții faunei locale apar pe circuit: castori, pescăruși, o șopârlă uriașă, bufnițe, vulpi și chiar o căprioară.

De cele mai multe ori, se dovedesc inofensive și sunt ținta unor glume, dar, uneori, astfel de situații pot crea probleme serioase. 

Așadar, Formula 1 este o simfonie de viteză, strategie și inovație și există întotdeauna detalii noi și intrigante despre acest sport, chiar și pentru cei mai înfocați fani.

 

Sursa foto: freepik.com

 

Citește și:

Marius Ștefănescu ar fi aproape de FCSB, deși Dioszegi spunea că „onoarea nu se poate cumpăra
Superliga
Marius Ștefănescu ar fi aproape de FCSB, deși Dioszegi spunea că „onoarea nu se poate cumpăra" » Acum, oficialii de la Sepsi se contrazic în declarații
A dat gol în finala mică a Campionatului Mondial, iar acum este aproape de un transfer la Rapid » Ce mutare de proporții pregătesc giuleștenii
Superliga
A dat gol în finala mică a Campionatului Mondial, iar acum este aproape de un transfer la Rapid » Ce mutare de proporții pregătesc giuleștenii
Florentin Petre a semnat cu Dinamo, asistat de Anamaria Prodan, și e făcut praf de Cornel Dinu
Superliga
Florentin Petre a semnat cu Dinamo, asistat de Anamaria Prodan, și e făcut praf de Cornel Dinu

„Te ridică sau te bagă în pământ” » Horațiu Moldovan a povestit cum a cucerit-o pe Aza Gabriela: „Prima noastră întâlnire a fost la asigurări”

Iubita unui jucător cu 400 de meciuri în Seria A i-a mărturisit Dilettei Leotta: „De asta dormim în camere separate”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează